Winterharde Tuinorchideeën

Nu voor iedereen te koop. Cypripediums, winterharde tuinorchideeën, geschikt voor vrijwel elke tuin of balkon! Dit waren tot voor kort onbereikbare schoonheden, die nauwelijks in onze tuinen wilden groeien.

Koop hier uw Tuinorchideeën

Bekijk onze aanbiedingen

Winterharde Tuinorchideeën

Nu voor iedereen beschikbaar: Cypripediums, winterharde tuinorchideeën, geschikt voor vrijwel elke tuin of balkon! Dit waren tot voor kort onbereikbare schoonheden, die nauwelijks in onze tuinen wilden groeien en daarom ook nog eens kostbaar waren in aanschaf.

Deze nieuwe hybriden voelen zich echter prima thuis in onze tuinen: fraaie bloei, goede groei, volledig winterhard en ook nog eens betaalbaar! Tenslotte: dankzij het verschijnen van deze planten wordt het uit de natuur roven van deze begerenswaardige planten een stuk minder aantrekkelijk! Bekijk ons assortiment.

Cypripedium

Waren deze planten eerst voorbehouden aan experts, door te kruisen zijn nieuwe hybriden ontstaan die veel minder eisen aan hun omgeving stellen. Cypripediums komen in het wild voor in Noord- en Midden-Amerika, Azië en Europa. In Europa is dat trouwens alleen maar Cypripedium calceolus, vanwege de activiteiten van illegale verzamelaars sterk onder druk staat. In het Engels heten ze ook wel Lady Slipper en daarom verwart men ze gemakkelijk met het meer tropische Venusschoentje, Paphiopedilum. De bloemen variëren  niet alleen in kleur, maar ook in grootte. Bij een kleinbloemige Cypripedium verschijnen veel meer bloemstengels dan bij grootbloemige hybriden. Zeker bij die grootbloemige hybriden verschijnen er meestal maar één of twee zeer opvallende bloemen per bloemstengel, bij kleinbloemige hybriden zijn dat vrijwel altijd twee of meer bloemen per bloemstengel. Bloemkleuren verschillen van rood tot wit en geel met alle tinten daartussen. In het wild weet deze orchidee de meest strenge winters te overleven, het lijkt er zelfs of sommige soorten na een koude periode beter gaan groeien. De planten groeien prima in een kalkrijke tot neutrale grond, zolang ze maar niet met hun wortels in het water staan. Als standplaats staat deze orchidee het liefst op een plaats in de transparante schaduw. In het voorjaar verschijnen blad en bloem uit knoppen, die al in het najaar worden gevormd. De wortels kennen geen verdikkingen. Vergelijk de groei maar met die van een hosta, die zich steeds uitbreidt. De bloei vindt plaats vanaf half april tot aan begin mei, afhankelijk van de hybride. Alle Cypripediums worden gezaaid om daarna in drie tot vier jaar tot zware planten uit te groeien, die gegarandeerd in het voorjaar gaan bloeien! Er zijn vele soorten en nog eens veel meer hybriden ontstaan, de één nog fraaier dan de ander.

Calanthe

Calanthe bloeit relatief lang. De vele bloemen verschijnen in rijen aan de stengels in kleuren, die variëren van geel tot rood en bruin, ook dikwijls tweekleurig. Tijden die bloei verspreiden ze ook nog eens een heel aangenaam parfum. Het wortelgestel is compact en vertoont ook de nodige verdikkingen, bedoeld om reservevoedsel op te slaan. Nog een voordeel ten opzichte van andere winterharde tuinorchideeën: het is de enige buitenorchidee die bladhoudend is. Dat blad moet in het voorjaar worden verwijderd, waarna de nieuwe groeipunten in April verschijnen. Dan komt eerst het blad, al snel gevolgd door de bloemstengels, die in Mei vol in bloei komen te staan. De planten voelen zich op hun gemak in de transparante schaduw. De voorkeur gaat uit naar een grondsoort met een hogere zuurgraad tot aan neutraal. Omdat Calanthe relatief lang bloeit, is deze orchidee ook geschikt om in een pot te groeien en een terras of balkon op te vrolijken. Wat betreft de winterhardheid: ze overleven gemakkelijk een gemiddelde winter. Het is wel goed, om een wat beschutte standplaats voor de plant te zoeken. De planten kunnen ook in de winter met wat dor blad worden afgedekt. Calanthe komt van origine in het wild voor in Japan en Korea. Daar kan de temperatuur ook tot diep onder het vriespunt zakken. Alle geleverde planten zijn 4 jaar oud, zijn uit zaad opgekweekt en gaan gegarandeerd in het voorjaar bloeien..

Bletilla

Bletilla is een bijzondere orchidee,  waarvan de hybriden pas de laatste jaren opgeld maken. Diverse verschillende soorten zijn gekruist om goede hybriden te vinden. De soorten waaruit de nieuwe hybriden zijn ontstaan groeien in het wild in Japan, Zuid-China, Myanmar, Birma en Thailand. In de natuur groeit Bletilla op in graslanden en op hellingen. De bloemen verschijnen aan lange zigzag gevormde bloemstengels en hebben de meest onwaarschijnlijke kleuren. Eigenlijk is het gemakkelijker om kleuren te noemen die ze niet hebben dan alle kleuren op te nemen die ze wel hebben… De bloemen zijn delicate schoonheden,  prachtig gevormd en bloeien niet allemaal tegelijk, maar wat meer gespreid over het seizoen. Wat standplaats betreft is er veel mogelijk. Vijverenthousiastelingen planten ze zelfs succesvol in een moerasgedeelte. Laat ze daar echter niet staan in de winter, want dan vind je daarna weinig meer van de plant terug. Daarom volstaat de gemiddelde tuingrond, van neutraal tot aan zuur. Na de winter groeien nieuwe scheuten uit de knolvormige wortels, die eerst blad vormen waaruit later weer de bloemstengels groeien. Van alle winterharde tuinorchideeën kan Bletilla de meeste zon verdragen, zolang de grond maar niet te veel uitdroogt. Net zoals de overige winterharde tuinorchideeen kan ook Bletilla gemakkelijk in een pot groeien en zo een terras of balkon verfraaien Als ze in een pot groeien, dan doet u er goed aan om de plant op een vorstvrije plaats te laten overwinteren. Groeien ze in de volle grond, dan moeten ze wel met dor blad worden afgedekt.

Let op! De Bletilla’s die door ons worden aangeboden zijn speciaal gekruiste hybriden. Deze zijn niet te vergelijken met Bletilla striata, een vaste plant die veel minder spectaculair bloeit.

Pleione

Pleione is de kleinste orchidee en verschilt qua groeiwijze volkomen van de andere. De plant vormt een soort bollen, waarin voedingsstoffen worden opgeslagen. Het wortelgestel is eerder bedoeld om houvast te hebben dan om voedingsstoffen aan de bodem te onttrekken. Dat komt omdat de plant in de natuur op rotsrichels en andere moeilijke plekken groeit  en daar genoegen neemt met alle organische stof die op zulke plekken voorhanden is. PLeione soorten komen in de natuur voor in de bergen van de Himalaya, India, Birma, Thailand, Laos, Vietnam en China. Plant deze orchidee op een plekje waar je deze in de gaten kunt houden, omdat hij laag is en daarom gemakkelijk over het hoofd kan worden gezien als hij nog niet bloeit. In het voorjaar verschijnen bloeipunten, meestal uit de onderkant van de bol. Het is een naaktbloeier, dus de bloem verschijnt eerst en als deze is uitgebloeid dan worden deze opgevolgd door nieuw blad. De oude bol verdwijnt dan, om plaats te maken voor meerdere nieuwe bollen. Het is ook een uitstekende plant om in een platte schaal te houden, je zou de plant zelfs binnen kunnen laten bloeien om deze na de bloei in de tuin te zetten. Door liefhebbers wordt zelfs tufsteen, een steensoort die opvallend zacht is, gebruikt om de planten op te laten groeien. De winterhardheid is goed, de meeste hybriden overleven een gemiddelde Nederlandse winter gemakkelijk, mits ze op de juiste plek staan. De bollen kunnen ook van elkaar gescheiden worden om daarna apart te worden uitgeplant. De bloeikleuren variëren van donkerroze tot wit, met soms een enkele keer een gele bloem. In elke pot zitten meerdere bollen, die sterk kunnen verschillen in grootte. De bloemen zijn echter altijd van dezelfde grootte. Alle planten zijn bij verkoop drie tot vier jaar oud en bloeien gegarandeerd in hetzelfde jaar nog.

Verzending naar het buitenland

Bestellen vanuit het buitenland? Geen probleem!

Klik hier voor meer informatie over verzendingen. Stuur een e-mail naar tuinorchidee-webshop@outlook.com met uw keuze en dan krijgt u van ons antwoord over verdere stappen.

Contact gegevens

Wij zijn te bereiken van maandag 09:00 – 17:00 tot vrijdag 09:00 – 17:00.
U kunt ons bellen op 0180 – 321 685 of op 06 – 55 30 14 55.

Mailen kan naar: tuinorchidee-webshop@outlook.com
E-mails zullen beantwoord worden binnen 1-3 dagen.